daylesford

Shadow Cottage responds to the landscape context in which it is sited. Living areas are orientated to north, to the east the existing two room Victorian workers cottage has been reconstructed to meet the bushfire standards and to the west the house drops away into a nature reserve of towering eucalypts.

The stained timber cladding clearly defines the new house from the existing, creating in effect a built shadow cast from the outline of the historic weatherboard dwelling. North facing glazing allows low winter light to penetrate deep into the plan and provide passive heating during the cooler months.

The interior is lined with salvaged timber boards and plywood imparting a warm glow to the living spaces, which is enhanced at night by concealed lighting that illuminates the timber ceiling. The dramatic roof overhang provides shading to the windows and leads the eye down to the gully and the trees beyond.

Contact MRTN Architects

Not readable? Change text.